In de klassieke westerse voetreflex hebben we geleerd dat het hele lichaam weerspiegeld wordt op de voet. Op alle vier de zijden vinden we reflexzones die verbonden zijn met delen van het lichaam.

Binnen de TCM (Traditional Chinese Medicine) wordt gewerkt met meridianen. Deze meridianen lopen door het hele lichaam. Op de onderbenen, voeten, onderarmen en handen bevinden deze meridianen zich meer aan de oppervlakte, waardoor ze goed te beïnvloeden zijn door massage. Op deze meridianen bevinden zich punten met een specifieke werking. Een belangrijk onderdeel binnen de TCM is de 5-elementenleer.
Door de kennis van de meridianen en 5-elementenleer te combineren met de klassieke voetreflex leer je op een heel ander manier kijken naar ziekte en herstel. Het geeft zeker een verbreding aan mogelijkheden binnen je behandelplan.

Mogelijk heb je tijdens je vooropleiding al eens kennis gemaakt met de meridianen en 5-elementenleer, maar vond je het erg moeilijk of lastig toe te passen en gebruik je het daardoor bijna niet?  Of heb je er wel eens van gehoord, maar nog niets mee gedaan? Kijk dan eens of de Kennismakingscursus en/of Verdiepingscursus iets voor je is!